onsdag 30 november 2011

Tänkvärt!

Socker fräter sönder våra tänder som är kroppens hårdaste material.

(bilden visar tänderna på en treåring som fått mycket socker av sina snälla föräldrar).
Men vad kan sockret ställa till med i resten av kroppen?

tisdag 29 november 2011

Lågkolhydratkost - farligt för barn?

Det är ingen som reagerar när man ger sina barn godis, glass, kakor och mackor... men om de får ägg och bacon riskerar man att de tas ifrån en?
Kostdoktorn skrev igår om en familj i Finland som myndigheterna har varnat med att ta barnen ifrån dem om de fortsätter ge barnen lågkolhydratkost. Se artikeln här.
Se kostdoktorns inlägg här.

Är detta verkligen på riktigt? Jag saknar ord!

måndag 28 november 2011

Tunna pannkakor

I helgen lyckades jag hitta ett pannkaksrecept som BÅDA barnen gillar! Helt fantastisk ;)

2 msk Fiberhusk
1 dl vatten
2 dl grädde
1 dl mjölk 3,5%
4 ägg
salt

Blanda ihop allt och låt stå en stund. Stek i rikligt med smör. Servera med grädde (och/ellersmör) och hallon.
Riiktigt goda! :)

torsdag 24 november 2011

Bakdags!

Imorgon ska vi ha fredagsträff i byn så då måste jag ha bakat tre sorters kakor och självklart kan man baka på LCHF-vis - utan socker och utan mjöl. Två sorter har jag lyckats knåpa ihop hittills.

Kokostoppar (originalrecept brukar finnas på baksidan av riven-kokos-paketet) 25 st

2 ägg
0,5 dl sukrin (se mer info nedan)
1 påse riven kokos (200 g)
50 g smör

Smält smöret. Rör ihop ägg och sukrin (tydligen ska man inte vispa). Häll i kokos och det smälta smöret och blanda ihop. Klicka ut 25 st små "toppar" på en plåt. In i ugnen på 175 grader i 10-15 min.

Sukrin är en ekologisk sockeralkohol (Erytrithol) som finns naturligt i bl.a. päron och svamp. Kroppen tar inte upp detta vilket gör att det inte triggar något insulin. Sukrin finns att köpa på olika webbutiker eller på vissa matvarubutiker (bl.a. ICA Mariehem i Umeå).
Jag tycker att man ska vara lite försiktig med mängden sukrin i recept. Det har en lätt metallisk smak och det blir INTE gott om det blir för mycket.

Det andra kakreceptet har jag tagit från boken "Bakglädje med LCHF" av Annika Rogneby. De blev inte vackra men goda :)
Hasselnötskakor 25 st
75 g smör
0,5 dl sukrin (i originalreceptet är det 1 dl)
2,5 dl hasselnötsmjöl (jag malde själv i mandelkvarn)
1 msk grädde

Rör smör och sukrin poröst (helst i en matberedare, men jag använde en gaffel). Se till att smöret är ordentligt mjukt (men inte smält). Blanda i hasselnötsmjölet och grädde och rör ihop till en deg. Och här kommer svårigheten; forma till fingerstora bitar och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. (Annika rekommenderar också att man ska pudra på lite kanel innan man gräddar).

onsdag 23 november 2011

Att komma igång med träningen

De allra flesta känner och vet att man bör träna. Man vet bara inte riktigt hur (och varför?)...
Vi kan väl börja med att klargöra att om man vill gå ner i vikt är träningen ett bra komplement för att samtidigt bygga muskler och få bättre kondition men i just viktminskningssyfte är träning överskattat. Man gör av med mer energi men detta gör också att man blir hungrigare (= vill få i sig mer energi).  Är man överviktig är det maten man ska fokusera på, sedan lägger man på träning utifrån sin förmåga.
I dagens samhälle är alltför många så otränade att man förslits av sin egen vardag! Vi har inte tillräckligt med muskler för att bära hem våra matkassar eller lyfta våra barn. Däremot gör de flesta detta ändå och belastar kroppen på fel sätt vilket ger förslitningar.  Därför gäller det att träna upp sina muskler och då börja på den nivå som man faktiskt är.
Att promenera är en bra motionsform där man dessutom kommer sig ut (om man inte promenerar inomhus på löpband förstås). För att påverka konditionen (vilket är huvudorsaken till promenad som motionsform) måste man anstränga sig så man blir lätt andfådd och varm, att ”gå på stan” eller liknande är inte träning. Personligen tycker jag att promenader är oerhört mediterande och ett bra sätt att minska stress.
Promenader räcker tyvärr inte som motionsform (för de allra flesta). För att klara av vår vardag behöver vi också öka vår muskelmassa (återigen; detta gäller för de flesta). Frågan är ju bara hur? Många får ”panik” när man talar om styrketräning men det behöver inte vara så avancerat. Man behöver inte gå till ett gym (om man inte vill det), det finns många övningar man kan göra hemma. Har man inte styrketränat tidigare så räcker krppsvikten gott och väl, efterhand behöver man komplettera med vikter.
Det är JÄTTEVIKTIGT att man börjar ”på sin egen nivå” och inte jämför sig med andra. Tränar man för tungt i början är det lätt hänt att man tränar ”fel”  och tränar man för lätt ger det ju (nästan) inget resultat. Att hitta sin nivå är ju nästa problem och här måste man prova sig fram. Det gäller dock att utgå från våra basrörelser (huksittande, framåtböj, utfall, kast, drag, skjuta ifrån) och träna funktionellt med våra stora muskelgrupper; rygg, ben, rumpa, mage, bröst.
Det ABSOLUT VIKTIGASTE är trots allt ATT vi rör på oss. All träning är bättre än ingen träning, hur klyschigt det än må låta... Det ska fungera med vår vardag och våra liv. MEN det är ingen som gör det åt oss och det gäller att prioritera.

tisdag 22 november 2011

Räk"macka"

Ikväll blev det räkmackor till middag, utan mackor förstås :)
 Räkor, ägg med kaviarmajonäs, ost, gurka och sallad.

lördag 19 november 2011

Kommentarer

Nu kan man kommentera bloggen utan att registrera sig. Jag upptäckte precis att jag haft "fel" inställning. Det ska var åtgärdat nu :)

Plankstek

Ikväll blev middagen lite roligare enligt mig :)
Gör så här: Köp plankor (om ni inte har dem sen förrut). Stek kött, rulla in i bacon och lägg på plankan. Skär "kryss" i tomat och lägg i hörnet. Häll beasås i en skål och ställ dit (vi använder köpt beasås). Ställ in i ugnen på en plåt i 225 grader tills baconet är klart.
Mums! Detta ÄR verkligen gott, och OJ så mätt man blir...
Vill man ha mos till kan man göra blomkålsmos.

fredag 18 november 2011

LCHF - ugnspannkaka

Ikväll har vi ätit ugnspannkaka. Riktigt lyxig fredagsmiddag, ha, ha :) Maken kommer hem sent så barnen fick välja mat. Blev riktigt gott!
LCHF - ugnspannkaka
4 ägg
4 dl vispgrädde
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl bakepro
50 g riven ost
100 g keso
salt
ev stekt bacon

Blanda allt (utom bacon) och låt svälla några minuter, tillsätt eventuellt lite mjölk för lämplig konsistens (men smeten ska vara ganska tjock). Stek bacon (om ni vill ha det i) och lägg i botten på en smörad långpanna (vi lade i halva ungefär). Häll smeten över och grädda 15-20 min i 200 grader. Servera med smör och hallon.

onsdag 16 november 2011

LCHF för vegetarianer?

Kan man äta LCHF och samtidigt vara vegetarian?
Det beror på vad man menar med att vara vegetarian. Äter man inga animaliska produkter blir det svårt (vegan). Om man bara äter mejeriprodukter (utöver det vegetariska) känns det kanske lite tveksamt, men för de vegetarianer som äter fisk, skaldjur och ägg också går det ju jättebra.
Det gäller ju att man har kunskap om vad man äter så man får i sig tillräckligt protein och fett med bra kvalité. Gäller förstås om man äter kött också, men som vegetarian är det extra viktigt eftersom proteinvariationen är mer begränsad.
Sojaprotein är INTE ett bra alternativ! Soja innehåller fytoöstrogener som för kroppen har östrogenliknande effekter och kan störa den hormonella balansen. Dessutom innehåller soja stor mängd xenobiotika (fytinsyra och lektiner) som bl.a. hämmar näringsupptaget. Utöver detta är soja ofta genmanipulerad. Så, använd eventuellt lite soja ibland, som smaksättare men INTE som proteinkälla.
Quorn är INTE heller ett bra alternativ. Detta är en processad produkt (=onaturligt framställd) som innehåller gluten.

Här kan ni läsa mer på Anna Halléns blogg 

tisdag 15 november 2011

Pizza

Pizzafyllning är ju både gott och nyttigt! Problemet är bara att hitta ett gott "bröd" att lägga allt på.
Vi testade ett i söndags som var riktigt bra :) Receptet är till en ugnsplåt (hur många det räcker till beror mest på hur högt man fyller den).

Ingredienser

4 dl rivet blomkål
2 ägg
4-5 dl riven västerbottensost
brödkryddor
örtsalt

Gör så här

Riv blomkål fint och micra i fyra-fem minuter. Blanda i lite brödkryddor, ost och ägget. Smeta ut på bakplåtspapper. Grädda i 12-15 minuter i 230 grader. Fyll pizzan med det ni tycker om och grädda tills osten har smält och fått fin färg.

måndag 14 november 2011

Barn och LCHF

Kan barn äta LCHF? Självklart!
Och många barn har ett stort behov av det. För barn är det ju ännu mer viktigt att äta näringsriktigt eftersom de (i de flesta fall) äter en mindre mängd än vuxna. Dessutom är de ju "under uppbyggnad" och den mat de äter är också det som "bygger" dem. Det är ju förstås jätteviktigt att de får i sig mat från bra protein- samt fettkällor så uppbyggnaden av deras hjärna muskler och celler fungerar som det ska. Däremot kan de flesta barn äta lite kolhydrater eftersom de växer och därmed kan behöva lite raketbränsle.
Margarin är ju, förstås även för barn, en parfymerad massa som är allt annat än hälsosam och att det rekommenderas av Livsmedelsverket (till både barn och vuxna) är ju katastrof! Jag vet att jag tjatar om detta men det är för att jag inte vill att någon ska utsätta sin kropp för denna kemikaliefyllda, näringsfattiga massa! Många vetenskapliga studier visar samband mellan konsumtion av margariner och allergier.
Sen är det ju brödet... (och allt annat som innehåller spannmål). Detta är inte mat! Det är snabbt, praktiskt och gott, men det är inte mat. Människan har ingen anpassning till spannmål! Det är framförallt gluten som skadar vår tarm (detta gäller alla) men spannmål i övrigt är både näringsfattigt (blanda inte ihop med energifattigt) och försämrar upptaget av den näring vi får i oss.
Så sammanfattningsvis, alla barn behöver äta LCHF = den mat vi är gjorda för att äta.

lördag 12 november 2011

Omega6-dominans = skadligt

SvD fortsätter leverera, ännu en bra artikel. Denna gång handlar det om balansen mellan Omega3 och Omega6-fettsyror. Hög Omega6-konsumtion har i en undersökning visat sig orsaka Ulcerös colit som är en tarmsjukdom där kroppens eget immunförsvar ger sig på tarmen (autoimmun sjukdom). Det finns anledning att tro att även andra autoimmuna sjukdomar (som tex eksem, reumatism mm).
Artikeln tar också upp att vi måste se över vilken typ av fett vi bör äta eftersom Omega6-fettsyrorna främst är dominerande i växtriket och Omega3 i djurriket. Så mättat fett kanske inte är så farligt?!

Läs artikeln här: Omega6 bakom svår tarmsjukdom

torsdag 10 november 2011

Ketonkroppar


Ja, vad ska man säga om inlägget i Plus om vilken "diet" som är dyrast. De missade att ta upp de viktigaste frågorna; om man blir mätt på menyerna och kan hålla sig till dem samt hur näringsrika de är (och kanske hur näringsrika/krona).
Kvällens Plus testade även Nutrilett och lektor Lars Bläckberg pratade mycket om ketonkroppar och svält. Han påstår att Nutrilett är mycket dåligt eftersom kroppen måste omvandla fett till ketonkroppar för att hjärnan ska fungera. Visserligen är det just det som händer men det är väl knappast problemet med Nutrilett. Att vi börjar bryta ner fett som energi för resten av kroppen borde ju vara ett bra tillstånd om man vill gå ner i vikt. Problemet är ju att man vid svältketos (tillståndet då ketonkroppar bildas pga svält) också bryter ner muskelvävnad. Detta för att musklerna tar mycket energi och behöver ständig påfyllning av protein.

Ännu ett problem med svältketos är att kroppen "går på sparlåga", dvs fettförbränningen sänks och det  är ju inte precis vad man vill om man vill gå ner i vikt. Fettlagren kräver ju nästan ingen energi alls så de behöver kroppen inte göra sig av med. Det finns dock inget skadligt med ketonkropparna i sig, däremot är svälttillståndet inget som någon borde sträva efter.
NU SKA VI INTE BLANDA IHOP SVÄLTKETOS MED KETOS PGA LÅGKOLHYDRATKOST!!
Vid "lågkolhydratketos" sker visserligen samma sak, att kroppen omvandlar fett till ketonkroppar som energi till hjärnan, men här bryter vi inte ner musklerna eftersom tillgång på fett och protein finns. Därför behöver kroppen heller inte gå på "sparlåga" och fettförbränningen är hög. Under omställningsfasen till LCHF kan halterna av ketoner vara relativt höga men kroppen anpassar sig inom några dagar eller veckor till att bilda glukos i levern och då går halten av ketoner ner.
Så, jag håller med om att Nutrilett är en dålig viktminskningsmetod, eftersom kroppen inte får den näring den behöver och bryter därför ner både fett OCH muskler men jag förstår inte varför man ska mäta halten ketonkroppar som ett mått på om metoden är bra eller dålig. Många hamnar förresten i ketos varje natt när man sover...

Vilken "diet" är dyrast?

På PLUS ikväll jämför de hur mycket olika dieter kostar.
"LCHF" mot "Isodieten" mot "Anpassad medehavskost".
SVT1 kl.21.00

Läs mer här:
http://www.kostdoktorn.se/tv-tavling-ikvall-rossner-mot-paulun-mot-kostdoktorn

onsdag 9 november 2011

Dagens middag

Kassler i ugn
ca 600 g kassler
1 liten purjolök
1 paprika
1 liten burk skivad ananas

4dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 msk sweet & sour
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk chilipulver
1 tsk lökpulver
1 tsk oregano
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar

Hacka purjo, paprika och ananas i bitar. Stek med smör och lägg i botten på en ugnsform. Lägg skivad kassler på och häll sedan över creme fraiche (som blandats med kryddor och smaksättare).
In i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Vi var visst hungriga idag så jag glömde fota tallriken, men här är en bild på det som blev över i formen... Blir matdosor till imorgon :)

tisdag 8 november 2011

Första presentationen avklarad

Presentationen avklarad. Jag tycker det kändes bra. 18 intresserade lyssnare (de såg i alla fall intresserade ut).
Ett stort tack till er som kom för att lyssna :)

måndag 7 november 2011

Snart är det dags...

Jag måste börja med att ursäkta den dåliga uppdateringen på bloggen, men jag har fullt upp med att skriva på presentationen till imorgon kväll.

Ikväll har vi varit till lokalen och provat tekniken samt ställt i ordning lite. Sen har jag varit och tränat och nu ska jag göra de sista justeringarna på presentationen.
Det ska bli intressant att se hur många som kommer, jag hoppas ju förstås att många ska vara nyfikna på det här (tycker ju själv att detta är HUR intressant som helst!!!).
Samtidigt är det lite nervöst, det är ju min första presentation, men det ska bli hur KUL som helst! :)

lördag 5 november 2011

Veckans träning

Denna vecka har jag kopierat förra veckan men lagt på lite kondition:
 
Måndag
Uppvärmning 10 min crosstrainer
10x Djupa hopp
10x "Bänkpress" på boll
10x Utfall
1 min Planka på boll
20x Kettlebellswings
Allt x3
+ Intervaller på löpband 30 sek löpning, 30 sek vila i 11 minuter.
Onsdag
Uppvärmning 10 min crosstrainer
10x Bänkpress
10x Ryggresning
10x Latsdrag
10x Sittande rodd
20x Burpees
10x Benlyft (mage)
Allt x3
Fredag
ca 4 km jogging


Lördag
Armhävningar
Planka
Squats
Pull-ups

Har förresten hittat en bra sida med styrketräningsövningar:) -> Här

fredag 4 november 2011

Kolesterol

Vad är kolesterol?
Kolesterol är livsnödvändigt i kroppen då det bl.a ingår i våra cellväggar samt har en viktig uppgift i vår immunförsvar. Det mesta kolesterolet i blodet tillverkar kroppen själv (ca 75-80%) och den del som vi får i oss via maten gör att kroppen anpassar produktionen så blodet håller en relativt konstant nivå.

Det vanligaste argumentet mot LCHF som man hör är att mättat fett och ägg är farligt för det höjer kolesterolvärdet. Många är rädda för ett förhöjt kolesterolvärde eftersom det har propagerats i media (och inom sjukvården) om just hur farligt det är. Att kolesterol är farligt är dock inte riktigt sant, det är betydligt mer komplicerat än så.
Ett högt totalkolesterol säger inte så mycket. 
Högt värde av "det goda kolesterolet" (HDL) är bra!
Högt värde av "det onda kolesterolet" (LDL) är mindre bra. Men det som har betydelse där är framför allt antalet LDL. Många små LDL= dåligt; få stora LDL= bra. Detta gör att den totala volymen LDL ej visar om de är stora eller många (se bild nedan). LDL är ju dock en del av vårt immunförsvar och är helt livsnödvändig för oss alla.
Högt värde av triglycerider (fettsyror i blodet) är dock inte så bra.
Från Kostdoktorn :
En mer fullständig bild:
Till vänster: den ”metabola dyslipidemin” (blodfettsrubbningen), som är kopplad till hög risk för hjärtsjukdom: många små täta LDL-partiklar som lätt härsknar, minskad mängd skyddande HDL-kolesterol och skadligt höga triglycerider.
Till höger: en fördelning som innebär låg risk för hjärtsjukdom, statistiskt sett.

Fel med bilden: De stora LDL ska EJ ha "horn"!

onsdag 2 november 2011

LCHF - för vem?

Vem passar LCHF för egentligen?
Många tror att LCHF är en diet. Då beror det ju förstås på vad man menar med diet, men jag anser att LCHF är en livsstil. Den passar för alla och det är hur ALLA borde äta!

Att utsätta sig själv för kontant högt blodsocker är rent giftigt för kroppen och orsakar fler sjukdomar än vad man nånsin kan föreställa sig. Om man äter efter livsmedelsverkets rekommendationer, dvs 50-60E% kolhydrater så har man ett konstant högt blodsocker. Kolhydrater = blodsocker.
Däremot kan man vara mer eller mindre "känslig" för kolhydrater. Kroppen är ju en fantastisk konstruktion som klarar av stora påfrestningar då och då men dock inte hela tiden. Till slut klarar den inte mer och slutar fungera som den ska. När det gäller höga blodsockernivåer är det insulinet som slutar fungera som det ska (plus alla skador som blodsockret orsakar i våra kärl och våra celler). Insulin är vårt mest fettinlagrande hormon...

Att utsätta sig för margariner och andra onaturliga fetter är också ödesdigert. Tänk på att det fett man äter ska användas som byggstenar i alla våra celler! Jag vill inte vara uppbyggd av industriellt framställda fetter som ska försöka efterlikna smör men har någon billig olja som bas tillsammans med bensin(!) och andra tillsatser. ...och jag tror inte någon annan vill det heller!? Här ser ni skillnaden i produktion av smör och margarin.