lördag 30 april 2011

Fettskräck

Det är så intressant det här med LCHF. Alla verkar ha en åsikt om det även om de flesta inte riktigt vet vad det handlar om. Många tror att det handlar om att äta så mycket fett som man bara kan. Det är ju inte riktigt sant förstås, även om man vill uppmana till att äta sig mätt på naturligt fett istället för på kolhydrater som de allmänna kostråden går ut på idag.

Fettskräcken är ett faktum.
  1. Alltför många tror att man blir fet av fett.
  2. Alltför många tror att fett orsakar klumpar i blodådrorna som täpper igen kärlen
  3. Alltför många tror att typ2-diabetes orsakas av fetma som man får av fett (punkt 1)
  4. Alltför många är livrädda för fet mat då de tror att det höjer kolesterolvärdena
Detta är en katastrof i samhället! Alla dessa påståenden är fel!!!

  • För att lagra fett krävs insulin som utsöndras för att bryta ner blodsocker. Blodsockret bildas när kolhydrater bryts ner. Ju mer blodsocker desto mer insulin. Fett höjer inte blodsockerhalten.
  • Det som täpper igen kärlen och bland annat orsakar högt blodtryck är inflammationer. Ofta minskar dessa inflammationer vid uteslutning av konstgjorda fetter (margariner) samt minskat intag av kolhydrater och omega6-oljor (inflammationsframkallande). Däremot har naturligt mättat fett samt omega3 (inflammationshämmande) visat sig minska inflammationerna.
  • Man får inte typ2-diabetes för att man är överviktig. Typ2-diabetes orsakas av ständigt höjt blodsocker där insulinproduktionen gått varm och mer eller mindre kollapsat. Man kan därför istället säga att fetma snarare kan orsakas av diabetes.
  • Att äta kolesterolrik mat, ex. äggula gör endast att kroppens egen produktion av kolesterol minskar. Kolesterol behövs som byggsten i våra celler för att bygga upp och stabilisera cellmembranen.

fredag 29 april 2011

8 veckor till midsommar...

Tiden går...
Man hinner inte alls med den här tiden på året. Så mycket man vill göra, samtidigt som man inte vill göra någonting, bara njuta av solen och se naturen blomma ut.

Den senaste veckan har jag haft ont i halsen och har därför legat lite lågt med träningen. Det verkar vara svårt att bli av med kraxet men jag hoppas det går över snart så jag kan återgå till mina träningsrutiner. Hur konstigt det än låter så är jag riktigt sugen på en löptur.

Kosten fungerar dock så något ökat midjemått behöver jag inte oroa mig för :)

lördag 9 april 2011

Min LCHF-bakgrund

Vad innebär LCHF för mig?
 
För sju år sen ungefär gick en kompis till mig ner 30 kg med Atkins. Det passade henne perfekt och jag såg ju att det fungerade. Vid den tiden förespråkade jag Viktväktarna - kalorier in och ut där man kan klämma in nästan vad som helst, om man bara åt mindre dagen före eller efter och gick en promenad. Atkins gick helt emot det jag kunde sedan tidigare (utbildad Kostekonom) och att man inte skulle äta potatis och frukt verkade ju helt befängt! Men jag såg ju att det fungerade för henne...
 
Jag hörde talas om LCHF för ungefär två år sedan. Då var det ett par som vi umgås mycket med som hade en tävling med ett annat par om vilka som gick ner mest i vikt under en period. Även dessa gick ner i vikt och berättade om hur bra de mådde av denna kost! Även nu reagerade jag på att man inte skulle äta potatis och frukt, vilket var basmat för mig.

Ungefär i samma veva friade min man till mig. Jättekul! Jag ville ju förstås vara snygg och smal till bröllopsdagen men motivationen att ta tag i detta kom liksom inte riktigt till mig. Det är inte roligt att starta upp en period av svält. Dessutom vet jag att det krävs lite extra för varje gång jag provar. Jag har ju provat och faktiskt lyckats att gå ner i vikt ett par gånger men kilona kommer tillbaka och som sagt blir svårare att bli av med nästa gång.


Kring jul 2009 lånade jag hem en bok om LCHF och började läsa om hur det faktiskt fungerar. Alla pusselbitar föll på plats för mig! Jag tänkte jag skulle börja 1 januari men detta verkade så intressant att jag började samma dag. I mars 2010 gifte vi oss, då hade jag gått ner 6 kg.

Efter bröllopet började jag fuska. Mer och mer. Det finns liksom ingen hejd på sötsuget när det kommit igång. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte men jag trodde nog inte att jag var så sockerkänslig som jag är. Så trots att jag visste precis hur fettlagring och fettförbränning fungerar, startade jag upp fettlagring precis lagom till sommaren. Hela sommaren gick jag sedan och skämdes för mig själv...

I augusti tog jag tag i mig själv och har alltså ätit enligt LCHF i 8 månader nu och har ingen tanke på att sluta. Jag äter när jag är hungrig och då äter jag mig mätt på god mat. Känner mig så mycket piggare och gladare. Dessutom har jag tappat de kilon som jag lagt på mig under sommaren och framförallt minskat i omfång. Nu är jag dock inte så vikt-fixerad. Jag känner hur jag tappar fett och ökar i muskler. Dock är jag ännu inte riktigt nöjd ännu, men antal kilo jag går ner är inte så viktigt.

fredag 8 april 2011

10 veckor till midsommar

Idag är det precis 10 veckor kvar till midsommarafton. Den dagen då sommaren börjar på riktigt. Det som inte är färdigt till midsommar får vänta till hösten.
Därför är det väl verkligen dags att skärpa till kosten ett snäpp till och ta i lite extra hårt i träningen för oss som inte riktigt känner oss bekväma i bikini?
Kost:Det beror ju självklart på vad du vill åstadkomma. Vill du gå ner i vikt eller "bara" börja ett hälsosammare liv? Tänk igenom vad dina mål är, konkreta och mätbara mål ska det vara.
De flesta vill göra sig av med sina fettreserver och bygga muskler. För att kroppen ska bränna fett måste insulinnivån i blodet vara låg då insulin är ett fettlagrande hormon. Insulin produceras när kroppen ska bryta ner kolhydrater från kosten och peta in glukos (blodsocker) i cellerna. Fett i kosten skapar ingen insulinproduktion och gör därför att fettlagren står "med öppna dörrar" - bara att ta det som behövs!

Oavsett vad du har för mål finns det några generella kostråd:
  1. Släng ut alla margariner och omega6-rika oljor (= alla oljor utom olivolja och rapsolja).
  2. Sluta med socker.
  3. Sluta med stärkelserik mat (bröd, psta, ris, potatis)
  4. Var inte rädd för mättat naturligt fett. (smör, grädde, animaliskt fett)
  5. Minimera intaget av kolhydrater (hitta din nivå utifrån din situation och dina mål).
  6. Tänk naturligt. Undvik halvfabrikat och E-nummer. Det finns mycket "skit" som är godkänt av Livsmedelsverket. Se till att du vet vad du stoppar i dig, alltså naturliga råvaror (fisk, kött, kyckling, ägg, ost, smör, grönsaker, nötter)
Om du inte äter efter dessa kostråd - Börja! Om du nu äter mycket kolhydrater och snabbt slutar kan du känna dig trött och orkeslös den första tiden. Det beror på omställningen i kroppen. Det blir snart bättre... Alternativt kan du minska lite successivt för att försiktigt vänja in kroppen.
Om du redan äter efter dessa kostråd - Förmodligen mår du bra och är nöjd med dig själv, eller åtminstone är på god väg. Fortsätt med kosten och försök att inte göra så många undantag. Om du tycker att fettförbränningen verkar ha stannat av och du vill sätta igång den lite extra föreslår jag att du tänker igenom din kost; Hur ofta "fuskar" du? Äter du för mycket/lite? Äter du mycket nötter? Äter du mycket mjölkprodukter? Eftersom vi alla är olika gäller det att hitta sin egen nivå. Man får prova sig fram.

Träning:
Först och främst vill jag poängtera att om du vill gå ner i vikt är det kosten som måste förändras. Är du överviktig är det fel mat du väljer att sätta i dig. Det är naturligt för kroppen att få röra på sig och motion är fantastiskt bra för kroppens blodcirkulation och syreupptagningsförmåga. Om du vill gå ner i vikt har däremot träningen en liten betydelse. Tränar du blir du hungrigare, för kroppen behöver mer byggstenar att bygga upp dina muskler med.

Om du inte tränar alls - Kom igång! På 10 veckor kan det hända mycket. Promenader, jogging och styrketräning. Börja på din egen nivå för att minimera förslitningsskador men det ska vara ansträngande.

Om du redan tränar - Öka ett snäpp eller två. Kör lite tyngre, lite längre, lite snabbare. Utmana dig själv! Kanske prova något nytt - variation i träningen är jätteviktigt. Skriv upp vikter och tiden så du kan mäta förändringen.

torsdag 7 april 2011

Mitt LCHF-upplägg

Jag äter och dricker:
  • Kött
  • Fisk och skaldjur
  • Kyckling
  • Ägg
  • Grädde och andra feta mejeriprodukter
  • Ost
  • Smör
  • Nötter
  • Bär
  • Grönsaker
  • Oliv- och rapsolja
  • Vatten
  • Kaffe
  • Te
  • Vin
Jag äter så lite som möjligt av:
  • Socker
  • Stärkelse (bröd, pasta, potatis, ris)
  • Margarin
  • Omega6-rika oljor
  • Frukt
  • Läsk/Saft
  • Öl/Cider
Hemma kan jag själv välja vad som ska serveras och försöker att välja med omsorg. Är vi bortbjudna eller äter på restaurang äter jag det som bjuds men väljer bort bröd, pasta, potatis och ris. Oftast är det inget problem jag äter köttet/fisken/skaldjuren/kycklingen, såsen och salladen och undviker resten. Givetvis har jag inte någon aning om det t.ex. är socker eller mjöl i såsen men för enstaka tillfällen spelar detta inte så stor roll (för mig).

Jag har dock stått ganska still nu på sista tiden och funderar på att skärpa till kostråden för mig själv för att nå mitt mål och bli riktigt nöjd. Detta skulle för mig innebära något minskade portioner och framför allt att dra in på mina "bär och grädde"-mål, som nu äts 2-3 ggr per vecka.

tisdag 5 april 2011

Tidsoptimist






Jag hade tänkt ta en tidig kväll ikväll men det blev visst inte så. Fast jag tänkte att jag inte skulle göra något särskilt ikväll, skulle jag bara...
Och nu känns det ändå som att jag inte hann med riktigt det jag hade tänkt. Får inte riktigt ihop ekvationen.
Det är helt otroligt vad tiden går fort. April... snart är det sommar.